tillbaka
  tillbaka | vem är jag? | vad kan jag? | referenser | galleri | pubrundor | kontakt

på jobbet vem är jag?


göteborgare i huvudstan

Jag heter Niklas Wrane, kommer från Göteborg och bor i Stockholm sedan 2001. Från och med hösten 2002 arbetar jag på Svenska Orienteringsförbundet och ansvarar där för utvecklingen av våra orienteringsarrangemang, vilket inkluderar tävlingsprogrammet, regler, kartfrågor, it-frågor och ranking. Bland annat innebär det projektansvaret för Eventor, svensk orienterings tävlingssystem med allt från tävlingsanmälan till start- och resultatlistor. Är du nyfiken på orientering, spana gärna in Orientering.se, där du hittar motionsaktiviteter, kartor mm.

Innan jobbet på orienteringsförbundet drev jag ett IT-projekt som entreprenör på något som kallades KTH Starthus på Teknikhöjden i ungefär ett år, parallellt med en vidareutbildning inom management & IT på KTH.

Egentligen är jag utbildad radiofysiker med en magisterexamen på 160 poäng (4 år) i botten. Radio kommer från radioaktivitet och inom sjukhusvärlden arbetar radiofysikern som sjukhusfysiker, t ex med strålbehandling, datortomografi eller röntgen.

webbmak

Om det inte blir träning i någon form - löpning, orientering, skridskor, skejtskidåkning eller nåt annat - kan det bli uppdaterande och utveckling på nätet. Det är ofta något nytt projekt på gång. Sedan 1995 har mycket tid lagts på webben, både ideellt och i jobbsammanhang. Det har blivit allt från design och användarflöden till logik, datalagring och ren programmering.

musik i kubik

Förutom träningen och webben finns det ett starkt intresse för musik. Men reklamfinansierade radiokanaler går oftast bort. I mobilens hörlurar, eller i Mazdans högtalare, ljuder oftast udda toner, gärna progressiv trance eller helt åt andra hållet, dödsmetall eller black metal (!). Eller varför inte triphop, hiphop eller kvinnliga singer/songwriters. Med stämpeln som musiksnobb blir det ofta konsert- och festivalbesök, eller musikkryssningar på Östersjön, men också en del musikskapande framför datorn med tillhörande musikleksaker. Genom åren har det blivit en del uppträdande med sång och gitarr på fester, bröllop eller någon annanstans. En del demos har producerats men den stora, stora drömmen är givetvis ett egensläppt album.

Annars fascinerar design, oavsett om det är på webben i form av schyssta webbplatser, på stan som levande målningar av gatukonstnärer eller i trycksaker som blickfångande illustrationer. Även arkitektur lockar, se galleribilderna från min totalrenovering av lägenheten där jag själv står för skisserna.

Att skriva och att göra det på rätt sätt är också något som engagerar, men med engelskans stora inflytande och ett Internet som dränker vår ilandsvardag blir det till en stor utmaning. Folk skriver isär och både felstavar och feltrycker i sin slarvighet. Som språkfascist är det ju nästan svårt att inte bli upprörd.

Nykomponerade låtar, nygjorda hemsidor eller nyskrivna artiklar - att skapa och få åstadkomma något ingen kan ta ifrån en som ogjort, det är stort! Upplevelser och roliga ögonblick kan också vara fantastiska, men för min del finns den där den verkliga drivkraften och livsglädjen i skapandet. Ogillar tomhetskänslan som infinner sig dagen efter den där resan eller aktiviteten man har sett fram emot länge, även om minnet från den förstås kvatstår efteråt.

Som tidsfördriv blir det biobesök, filmer och serier på tv och ibland även någon läst skönlitteratur, gärna samtidsromaner och helst självbiografiska sådana. En eller ett par gånger om året blir det besök på sköna pubar och restauranger då en kompis och jag anordnar pubrundor för våra vänner längs spårburna linjer runt om i Stockholm.

Har också ett stort djurintresse. En hund eller två hade inte varit fel, men skulle nog inte mäkta med allt jobb och framförallt att vara bunden.

En av mina största svagheter är annars prylar i alla dess former. Den som har flest när den dör har vunnit ...

personlighet

Som person beskrivs jag nog ofta som utåtriktad och framåt. Själv skulle jag beskriva mig som en nitisk visionär som ser möjligheter i det mesta.

Flytten till Stockholm från Göteborg och det förflutna är kanske mitt livs bästa drag. Det behövdes! Trygghet ersattes av ensamhet och behovet av att ta för sig för att överleva. Är inte främmande för att gå vidare och prova nytt, kanske utlandet. Varför inte nån gång bo och arbeta i New York? Eller kanske driva en djurfarm i Australien eller biståndsarbeta i Afrika?

fakta

Niklas Wrane, kort och gott
Född 30 juni, 1973
Uppväxt I Kungsbacka (0-6 år), Göteborg (6-16 år), Åmål och Partille (16-19 år), Partille (19-28 år), Stockholm (28- år)
Civilstånd Ogift, ej sambo
Bästa motto "Den som står med båda fötterna på jorden, står stilla."
Attityd? Utåtriktad men hemlighetsfull, nyfiken men lugn, öppensinnig men eftertänksam, ärlig men ironisk, godtrogen men cynisk, ger men tar
Bästa egenskaper? Levnadsglad, målmedveten, initiativrik, nitisk, jobbar gärna under stress
Sämsta egenskaper? Inser kanske inte alltid mina begränsningar, hetlevrad och stressad i vissa situationer, för mycket perfektionist ibland, godis- och kaffemissbrukare
Intressen IT, musik (lyssna och skapa), fota och filma, prylar, design, film, bokläsande, språkregler, sport, löpning, orientering, längdskidåkning (skejt!), utförsåkning, långfärdsskridskor, grottklättring, bergsvandring och djur
Filmer att se om 21 Grams, American Beauty, Arrival, Avatar, Babel, Carol, Crash, Den åttonde dagen, Divergent, Django Unchained, Doctor Strange, Donnie Darko, Dödsleken, En kvinnas doft, Edge of Tomorrow, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Ex Machina, Falling Down, Festen, From Dusk to Dawn, Gladiator, Gråta med ett leende, Guds stad, Hunger Games, Inception, Inglorious Bastards, Insider, Interstellar, Joy, Kill Bill 1 & 2, La La Land, Lock Stock and two Smoking Barrels, Lost in Translation, Masjävlar, Matrix, Mystic River, No Country for Old Men, Nyckeln till frihet, Pulp Fiction, Room, Snabba Cash, Source Code, Spotlight, Stardust, Starship Troopers, Starwars 1-3, T2, The Dark Knight, The Shining, The Thing, Traffic, Wall-E
Underhållande serier Big Bang Theory, Black Adder, Breaking Bad, Criminal Minds, CSI Miami, Fawlty Towers, Game of Thrones, How I Met Your Mother, Midsomer Murders, Law & Order: Special Victims Unit, The Mentalist, Two and a half Men, Vikings, Walking Dead, Westworld
Lästa böcker att rekommendera Akta er killar här kommer Gud och hon är jävligt förbannad (Linda Skugge), Den flyende mannen (Richard Bachman, alias för Stephen King), Med uppenbar känsla för stil (Stefan Mendel Enk), Mina drömmars stad (Per Anders Fogelström), Män som hatar kvinnor (Stieg Larsson), Nattens barn (Traci Lords), När blodsbanden brister (Hanna Svensson), Poeten (Michael Connely), Ro utan åror (Ulla-Carin Lindquist), Små citroner gula (Kajsa Ingemarsson), Snabba cash (Jens Lapidus), Varsel (Stephen King)
Näthumor Finns mycket, men det här är ganska sjukt: rathergood.com och angryalien.com
Bor nu Bostadsrätt i Björkhagen
Familj Mamma, pappa och bror
Barn Nepp
Körkort Ja (B)
Egen bil Ja, Mazda 3
Röker Nej