tillbaka
   tillbaka | vem är jag? | vad kan jag? | referenser | galleri | pubrundor | kontakt

vad kan jag?


I mitt nuvarande arbete som idrottskonsulent på Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) träffar jag ideellt arbetande människor i en rörelse med runt 80 000 medlemmar. Mitt huvudansvar ligger i att driva och utveckla arrangemangstekniska frågor. Svensk orienterings ambition är att kunna erbjuda världens bästa orienteringstävlingar. Detta uppnås genom kvalitetssäkring, vilket bland annat består av utbildning, stöd, support, erfarenhetsutbyte, regelverk och anvisningar. Varje år håller jag i en tävlingskonferens för distriktens tävlingsansvariga och en utbildning för arrangörer av SM och andra tävlingar som arrangeras på uppdrag av förbundet.

SOFT arbetar också med arrangörscoacher för våra värdetävlingar, där coachen säkerställer att kvalitetssäkring och kontroll fungerar. Coachen har också till uppgift att utveckla arrangemangen år efter år.

Riksdagens friluftsdag
Riksdagens friluftsdag på Djurgården, juni 2006. Jag försöker lära ut
hur man hittar fram med karta.



På orienteringsförbundet har jag dessutom fått agera projektledare för en rad IT-projekt, bland annat för svensk orienterings tävlingssystem, Eventor som driftsattes 2010. Ett annat IT-projekt är Omaps där Sveriges orienteringskartor finns samlade på ett ställe efter att kartägarna, oftast orienteringsklubbarna, själva lägger in kartor. Jag har också varit projektansvarig för framtagandet av den senaste versionen av svensk orienterings regelverk.

Det har också blivit en hel del publicerade nyheter, artiklar och krönikor på nätet i min roll som nätskribent, framförallt på Orienterare.nu, men också en del texter till dagstidningar och SOFT:s officiella organ, Orienteraren (tidigare Skogssport). Det har även blivit en rad skrivna artiklar för förbundets hemsida, Orientering.se. För föreningen OL Alternativet, som driver Orienterare.nu, har jag även skrivit många motioner till svensk orienterings förbundsmöte som hålls vartannat år.

Sedan 1995 har det blivit mycket arbete på nätet, både ideellt och i jobbet. Som webbutvecklare och ansvarig för flera webbprojekt har jag erfarenhet av vad besökarna till en webbplats ofta eftersträvar och vad som är möjligt att presentera. Egentligen är inget omöjligt att göra på webben - det tar bara olika lång tid.

Program jag använder och har använt är något utvecklingsverktyg, databashanterarna SQL Server (Enterprise Manager) eller MySQL, samt bildbehandlingsprogrammen från Adobe (ImageReady, Illustrator och Photoshop).

Jag har arbetat med HTML, ASP (Visual Basic Script), SQL, Pascal, JavaScript, PHP, Java och VoiceXML.

Som marknadsassistent tog jag fram olika typer av säljmaterial, exempelvis annonser, produktblad, broschyrer, pressreleaser, nyhetsbrev och affischer. Jag skötte också företagets webb och ansvarade för monter, resa och hotellbokningar vid företagets mässor runt om i världen - bland annat i Wien en gång och i Chicago två gånger där jag också deltog. Vid den senare stod jag också för monterdesignen. Kommunikationen vid mässorna var enbart på engelska, liksom kommunikationen i telefon med monterbyggare, återförsäljare, kunder och annonsförsäljare för olika tidningar runt om i världen.

Programvaror jag använde som marknadsassistent var främst Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Adobe Acrobat, Corel Draw, Microsoft Word, Microsoft Excel samt QuarkXpress. Även databashanteraren FrameMaker ingick i arbetet.


utbildning

Högskola
Matematisk naturvetenskaplig linje (160p,
magisterexamen)
Vid Göteborgs Universitet 1992-96. Inriktning fysik (40 p vid Chalmers Tekniska Högskola) och specialinriktning radiofysik (80 p vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset).
Examensarbete i radiofysik (20 p vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ingick i specialinriktningen radiofysik): "Multiple Frequency Bio-electrical Impedance Analysis (MFBIA)". Analys av människans kroppssammansättning (fett, vatten, muskler mm) genom en metod där impedansen mäts efter att svag växelström med olika frekvenser körts igenom kroppen.

Vidareutbildning högskola
Systemteori och IT (5p) Programmet Mangagement & IT, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Stockholm, 2001
Arkitektur för dator- och operativsystem (3p) Programmet Mangagement & IT, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Stockholm, 2001
Grundläggande programmerings-
metodik I (4p)
Programmet Mangagement & IT, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Stockholm, 2001. Programmeringsspråk: Pascal.

Yrkeskurser
Coachande processledarskap 2-dagarskurs hos SISU Idrottsutbildarna, oktober 2009
IdrottOnline och Episerver, specialkurs Halvdagskurs hos SISU Idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet, 2008
Processledarutbildning, grundkurs 8-dagarskurs (uppdelad i fyra omgångar) hos SISU Idrottsutbildarna, 2008-2009
Design & layout av trycksaker 2-dagarskurs hos Populär Kommunikation, 1999
Grundkurs för trycksaksbeställare 2-dagarskurs hos Populär Kommunikation, 1999
Redigera text för webb och tryck 2-dagarskurs hos Populär Kommunikation, 1999

Seminarier
Interaktion, delaktighet och gratis marknadsföring på Internet Finlandsfärja i Tiomilaföreningens regi, september 2009. Stefan Hyttfors höll seminarium om Internets outnyttjade möjligheter.
Framtiden Skövde, mars 2007. Framtidsanalytiker Troed Troedsson bjöd på två timmar intressanta framtidsvisioner, bland annat hur ungdomar ser på världen och varför framgångsrika företag lyckas nu och i framtiden.
Idrottens IT-utveckling Bosön, 2003. Olika seminarier om samhällets och idrottens IT-utveckling.
Volvo's new concept Vid Svenska mässan, 2000. Flera högt uppsatta personer på Volvo - bl a tekniska produktchefen Hans Carlstedt och den välkände designern Peter Horbury - höll seminarium kring Volvos nya plattformstänkande med bland annat förenkling vid framtagning av ny design.
Affärsutvecklings-
seminarier
Åtta stycken seminarier inom ämnet affärsutveckling hos Venture Cup 2001-02 med bland andra:
- Salvatore Grimaldi, grundare och VD Monark Stiga
- Björn Jakobson, grundare och VD BabyBjörn AB
- Bert-Inge Hogsved, grundare och VD Hogia
- Terrance Brown, Stockholm School of Entrepreneurship

Gymnasium
Teknisk 3-årig linje, inriktning el Vid Karlbergsgymnasiet, Åmål, 1989-92. Idrottsgymnasium med specialidrott orientering.


arbetslivserfarenhet

Idrottskonsulent/utvecklare
Svenska Orienteringsförbundet i Solna, augusti 2002 tills vidare. Ansvarig för tävlingstekniska frågor, data/it-frågor, utvecklingsfrågor för Eventor (svensk orienterings centrala IT-system), OLA (förbundets tidtagningsprogram och tävlingadministrativa system), Omaps (en karttjänst med alla orienteringskartor samlade), Idrottonline (den del som berör orientering), Rankinglistan samt Sverigelistan (en poänglista likt golfens handikappsystem). Är även regelansvarig och bereder styrelsen i regelfrågor, bland annat inkomna motioner till svensk orienterings förbundsmöte som hålls vartannat år.

Har haft programmeringsansvar för webbsidorna över Naturpassets områdesförteckning och säljstatistik, Skogsäventyrets redovisning (Skogsäventyret är orienteringsförbundets skolsatsning för 10-åringar) samt även stått för designen bakom OLA admin (arrangörssidan för OLA), RunOway (ett vägvalsanalysverktyg), Rankinglistan och Sverigelistan.

Har också hållit i flertalet utbildningar, tagit fram manualer samt skrivit artiklar i Skogssport, förbundets tidning. Ansvarar årligen för tävlingskonferensen med distriktens tävlingsansvariga och i en utbildning för våra arrangörer av värdetävlingar, bland annat SM och Swedish League, elitligan för juniorer och seniorer.

Var mellan åren 2002-2006, samt 2012-2016, ansvarig för Naturpasset och 2012-2016 ansvarig för Motionsorientering, samt ett antal mässor, bland annat orienteringsförbundets årliga monter på O-Ringen. Hade också ansvaret för jämställdhetsfrågor mellan 2004 och 2009.

Entreprenör/innovatör
KTH Starthus, Teknikhöjden i Stockholm, oktober 2001-juni 2002. Affärsidén bestod i ett röstifierat Internet, vilket innebär att webbmastern (kallad "voicemaster") med hjälp av enkla kommandon i koden till sin hemsida kan tala om vilka delar som ska läsas upp när en person ringer in till hemsidan via sin mobil eller fasta telefon. Idén patentsöktes, se nedan.

Webbutvecklare/IT-designer
Röststyrd Information AB / SpeechTime AB i Göteborg/Stockholm, 2000-2001. Ansvarig för webbutveckling och design av nya tjänster åt tjänsteleverantörer inom röststyrningsbranschen samt åt en del andra företag.

Marknadsassistent
RTI Group i Mölndal 1998-2000 (tidigare RTI Electronics). Ansvarig för framtagandet av säljmaterial, såsom t ex annonser, produktblad, broschyrer, pressreleaser, nyhetsbrev, affischer mm. Ansvarade också för företagets hemsida samt för monter, resa och hotell vid olika mässor runt om i världen.

Lärarvikarie i matematik
För Komvux-elever vid Östra Vuxengymnasiet i Göteborg vid ett flertal tillfällen.


utnämnanden

Årets ledare i Göteborg
Efter att i ett samarbete mellan orienteringsklubbarna i Göteborg ha startat Göteborgs stadsnattcup under vintern (cupen finns fortfarande och heter numera GOF nattcup). Utnämnadet utdelades av Göteborgs Orienteringsförbund, 1997.


övrigt

Inlämnad patentansökan
Inlämnad till Patent- och registreringsverket (PRV) via Bjerkéns patentbyrå, 7 maj 2002

Deltagande i Venture Cup
Deltagande i affärsplanstävlingen Venture Cup 2001-2002

Föreningsverksamhet
Styrelseledamot, Britts grannar Satt i styrelsen för vår bostadsrättsförening i Björkhagen mellan 2019 och 2023. Var ansvarig för medlemsblad och hemsida för våra tre hus med totalt 90 lägenheter.
Sportkommittén, Söders-Tyresö Satt med i sportkommittén i Söders-Tyresö mellan 2008 och 2013. Har även varit ansvarig tränare och rekryteringsansvarig.
Ansvarig Naturpasset, Söders-Tyresö Var ansvarig för Naturpasset i Söders-Tyresö mellan 2005 och 2023. Under 2009 erbjöd vi fem olika områden/typer. Vi säljer årligen cirka 300 paket med karta med kontroller på, PM och startkort.
Styrelseledamot, Söders-Tyresö Satt med i styrelsen i Söders-Tyresö mellan 2005 och 2008.
Framtagare av ny grafisk profil, Söders-Tyresö Tog fram en ny grafisk profil till Söders-Tyresö 2007. Förutom ny logotyp, nya färger, nytt teckensnitt samt en uppgraderad hemsida grafiskt, tog jag fram en ny klädkollektion med bland annat ny träningsjacka och ny tävlingströja.
Elitkommittén, Söders-Tyresö Satt med i elitkommittén i Söders-Tyresö under 2005.
Ansvarig infokommittén, ledamot styrelsen och träningskommittén, Sävedalens AIK. Ansvarig för informationskommittén i Sävedalens AIK, 1992-97, där jag bland annat skrev artiklar åt GP Partille (tidigare Partillepressen) under en period. Flera av artiklarna publicerades i övriga av Göteborgspostens lokaltidningar. I Sävedalens AIK satt jag också med som ledamot i styrelsen för orienteringssektionen under 1992-97. Åren 1996-97 satt jag med i träningskommittén.
Chefredaktör, Sävedalens AIK:s klubbtidning Chefredaktör för SOL-glimten, klubbtidningen för Sävedalens AIK, 1992-1996. Var bland annat med och samlade och publicerade de tio heliga träningsbudorden som verkar ha börjat få spridning på nätet (!):

1. Du ska inga andra intressen hava jämte träning.
2. En dag utan träning är en dag utan mening.
3. Varje dag du vilar tränar dina konkurrenter.
4. Den som tycker träning är roligt tränar för lite.
5. Varje träning är ett tillfälle att tävla.
6. Så länge du är seg kan du inte bli övertränad.
7. Det som inte dödar härdar.
8. Smärta är feghet som lämnar kroppen.
9. Vila gör man på natten. (cred till Jimmy Birklin)
10. Den som har högst (tränings-)staplar vid årets slut har vunnit ...
Webbmaster, Sävedalens AIK Webbmaster för Sävedalens AIK:s hemsida, 1995-1998.
Grundare, ordförande och därefter kassör i OL Alternativet Grundare av, och ordförande i, den ideella föreningen Orienteringslöparna Alternativet, 1999-2002. OL Alternativet driver Orienterare.nu som är en samlingsplats på nätet för Sveriges orienterare. Jag var också Alternativets representant vid Svenska Orienteringsförbundets förbundsmöte 2002 och har i Alternativets regi varit festansvarig för årligen ca 650 gäster vid 25mannafesten i oktober 2003 till 2008. Dessa har hållits i Stockholm på Göta Källare (2 ggr), Allhuset (2 ggr), Kolingsborg (1 gång) och Klustret (1 gång) vid Munchenbryggeriet. På webbsidan har jag stått bakom många av de artiklar, nyheter och krönikor som skrivits genom åren. Jag står också för det mesta av designen. Mellan 2011 och 2019 var jag kassör i föreningen.

Sommarjobb
Ledare Som 15-åring på konfirmationsläger, kombinerat med orienteringsläger, i en månad i Karlsborg, 1988. Arbetsgivare: Göteborgs Orienteringsförbund.
Tryckare Kålltorps tryckeri, 1990. Arbetsgivare: Partille Kommun.
Vaktmästare och
trädgårdsmästare
Partille vandrarhem, 1990. Arbetsgivare: Partille Kommun.
Vaktmästare Östra Vuxengymnasiet i Göteborg 1991.
Ledare Sommarläger i Mullsjö för Göteborgs orienterande ungdomar, 1993. Arbetsgivare: Göteborgs Orienteringsförbund.
Kökschef Två sommarläger (2 x 4 dagar) i Vänersborg för Göteborgs orienterande ungdomar, 1994. Arbetsgivare: Göteborgs Orienteringsförbund.
Kökschef Sommarläger i Uddevalla för Göteborgs orienterande ungdomar, 1995. Arbetsgivare: Göteborgs Orienteringsförbund.

Orienteringsmeriter
Distriktsmästerskap i Göteborg Tvåa i seniorklass (klassisk distans) i Kungälv, 1997
Distriktsmästerskap i Stockholm Tvåa i seniorklass (natt) på Lovön, 2004
Landslagstest klassisk distans 25:a i Bottnaryd, 1996
SM i nattorientering Tvåa i H18 i Nyköping, 1991
SM i kortdistans Fyra i H18 i Nyköping, 1991
SM i stafett Tvåa i juniorklassen i Uddevalla, 1990. Åtta i seniorklassen i Göteborg, 1994.
Götalandsmästerskap Etta i H18 i Blekinge, 1990
10MILA Med Sävedalens AIK: 20:e 1991 och 1995.
Med Söders-Tyresö: 20:e 2003, 21:a 2005 och 23:a 2008.
25manna Med Söders-Tyresö: 6:a 2002, 6:a 2003, 8:a 2004, 10:a 2005, 7:a 2006 och 14:e 2007.